ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕ &
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΕ

Διευκρινήσεις για την διδασκαλία – εξέταση των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών της κατεύθυνσης Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ του Τμήματος ΠΜ&ΜΤΓ του ΤΕΙ ΚΜ

Ενημερώνονται οι φοιτητές ότι η Γενική Συνέλευση του Τμήματος κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης 2/10/2019, αποφάσισε, σχετικά με τη διδασκαλία και εξέταση των μαθημάτων του προγράμματος σπουδών της κατεύθυνσης Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ του ΤΕΙ ΚΜ, τα παρακάτω.

Α) Οι φοιτητές, σύμφωνα με το άρθρο 11 του νόμου 4610/2019, συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Τ.Ε.Ι. εισαγωγής τους.

Β) Λόγω της εφαρμογής του νέου πανεπιστημιακού προγράμματος στο 1ο έτος σπουδών, τα μαθήματα του 1ου έτους του προγράμματος σπουδών της κατεύθυνσης Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ του ΤΕΙ ΚΜ σταματούν να διδάσκονται. Το μέτρο θα επεκταθεί σταδιακά, κάθε ακαδημαϊκό έτος, και στα επόμενα έτη σπουδών.

Έτσι:

  • Τα μαθήματα του 2ου έτους (Γ’ και Δ’ εξάμηνο) θα διδαχθούν τελευταία φορά το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.
  • Τα μαθήματα του 3ου έτους (Ε’ και ΣΤ’ εξάμηνο) θα διδαχθούν τελευταία φορά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.
  • Τα μαθήματα του 4ου έτους (Ζ’ εξάμηνο) θα διδαχθούν τελευταία φορά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

 Ως συνέπεια των παραπάνω:

Γ) Οι αλυσίδες Προαπαιτούμενων – Εξαρτώμενων μαθημάτων καταργούνται το εξάμηνο κατά το οποίο θα διδάσκεται εξαρτώμενο μάθημα, το προαπαιτούμενο του οποίου έχει σταματήσει να διδάσκεται.

Έτσι:

  • Στο χειμερινό εξάμηνο του ακ. έτους 2019-2020 καταργείται η αλυσίδα:
    • «Τεχνική Μηχανική» - «Στατική Ι».
  • Στο εαρινό εξάμηνο του ακ. έτους 2019-2020 καταργείται η αλυσίδα:
    • «Στατική Ι» - «Στατική ΙΙ».
  • Στο χειμερινό εξάμηνο του ακ. έτους 2020-2021 καταργούνται οι αλυσίδες:
    • «Στατική Ι» - «Δυναμική των Κατασκευών»,
    • «Κατασκευές Οπλισμένου Σκυροδέματος Ι» - «Κατασκευές Οπλισμένου Σκυροδέματος ΙI»,
    • «Εδαφομηχανική» - «Θεμελιώσεις & Αντιστηρίξεις».
  • Στο εαρινό εξάμηνο του ακ. έτους 2020-2021 καταργείται η αλυσίδα:
    • «Μεταλλικές Κατασκευές Ι» - «Μεταλλικές Κατασκευές ΙΙ».

Δ) Ως προς το θεωρητικό μέρος των μαθημάτων που σταματούν να διδάσκονται, οι φοιτητές που οφείλουν τα μαθήματα αυτά, τα δηλώνουν και εξετάζονται στο εξάμηνο που αυτά ανήκουν (χειμερινό ή εαρινό) σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών του ΤΕΙ.

Η ύπαρξη παρόμοιου μαθήματος στο πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών, στο ίδιο ή σε άλλο εξάμηνο, δεν συνεπάγεται την ένταξη των φοιτητών στο πανεπιστημιακό μάθημα. Φυσικά, όσοι φοιτητές το επιθυμούν, μπορούν να παρακολουθούν τις παραδόσεις των θεωριών των πανεπιστημιακών μαθημάτων, αλλά θα εξεταστούν στις εξεταστικές που προβλέπονται για το μάθημα που οφείλουν, δηλαδή το μάθημα του προγράμματος σπουδών του ΤΕΙ, στην ύλη που προβλέπεται για το μάθημα του ΤΕΙ.

Έτσι για παράδειγμα:

1)      Από το τρέχων ακαδημαϊκό έτος (2019-2020), οι φοιτητές που οφείλουν την θεωρία του μαθήματος «Φυσική» του Α’ εξαμήνου που έχει σταματήσει να διδάσκεται, θα πρέπει να δηλώσουν το μάθημα στο χειμερινό εξάμηνο και θα εξεταστούν σε αυτό στις εξεταστικές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου.

Φυσικά, αν θέλουν, μπορούν να παρακολουθούν τις διαλέξεις θεωρίας του πανεπιστημιακού μαθήματος «Φυσική για Μηχανικούς» που διδάσκεται επίσης στο χειμερινό εξάμηνο, αλλά στις εξετάσεις θα εξεταστούν στην ύλη που προβλέπεται για το μάθημα του ΤΕΙ.

2)      Από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος (2020-2021), οι φοιτητές που θα οφείλουν την θεωρία του μαθήματος «Στατική Ι» του Γ’ εξαμήνου (χειμερινό εξάμηνο) που θα έχει σταματήσει να διδάσκεται, θα πρέπει να δηλώσουν το μάθημα στο χειμερινό εξάμηνο και θα εξεταστούν σε αυτό στις εξεταστικές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου.

Φυσικά, αν θέλουν, μπορούν να παρακολουθούν τις διαλέξεις θεωρίας του πανεπιστημιακού μαθήματος «Στατική Ι», που όμως θα διδάσκεται στο εαρινό εξάμηνο, χωρίς όμως να έχουν δικαίωμα να εξεταστούν στην εξεταστική του Ιουνίου. Το μάθημα που οφείλουν είναι μάθημα του χειμερινού, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών του ΤΕΙ και εξετάζεται τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο.

 

Ε)  Ως προς το εργαστηριακό μέρος των μαθημάτων που σταματούν να διδάσκονται, οι φοιτητές που οφείλουν τα μαθήματα αυτά, επίσης, τα δηλώνουν και εξετάζονται στο εξάμηνο που αυτά ανήκουν (χειμερινό ή εαρινό) σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών του ΤΕΙ.

Λόγω της ιδιαιτερότητας των εργαστηριακών μαθημάτων (υποχρεωτική παρακολούθηση – απουσίες – τρόπος διδασκαλίας/εξέτασης του μαθήματος) και της κατανομής των φοιτητών που τα οφείλουν σε δύο κατηγορίες, τους φοιτητές που παρακολούθησαν κανονικά τα εργαστηριακά μαθήματα και απέτυχαν στις εξετάσεις (τους καλούμενους «παρατηρητές») και αυτούς που είτε δεν τα παρακολούθησαν ποτέ ή τα παρακολούθησαν ελλιπώς (απουσίες), δεν είναι δυνατόν να δοθεί ένας γενικός κανόνας, που θα εφαρμοστεί σε όλα τα μαθήματα.

Έτσι, για κάθε εργαστηριακό μάθημα, ο υπεύθυνος διδάσκων θα αποφασίσει τον τρόπο διδασκαλίας και εξέτασης του μαθήματος.

Επισημαίνεται όμως στους φοιτητές ότι, επειδή το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους φοιτητές που δεν παρακολούθησαν το μάθημα, θα πρέπει, οπωσδήποτε, να φροντίσουν να παρακολουθήσουν τα εργαστηριακά μαθήματα πριν αυτά σταματήσουν να διδάσκονται. Έτσι θα πρέπει οπωσδήποτε, στο τρέχον εξάμηνο, να παρακολουθήσουν τα εργαστηριακά μαθήματα του Γ’ εξαμήνου, τα οποία διδάσκονται για τελευταία φορά.

 

Ο Πρόεδρος του Τμήματος

Χρήστος Βοζίκης

 

 

 

 

Κορυφή σελίδας